Ewan McGregor ---- Obi-Wan Kenobi

28. srpna 2006 v 20:22 | pansyy |  Star Wars
Ewan McGregor ---- Obi-Wan Kenobi
datum narození:
31.03.1971
místo narození:
Skotsko
znamení:
Beran
V šestnácti opustil střední školu v rodném Criffu, kde učil jeho otec a jeho bratr stal vzorným studentem roku. Toto rozhodnutí učinil, aby se dostal do místa, kde může mít příležitost se prosadit. Svou kariéru začínal v divadle v Perthu jako kulisák a dokonce si zde zahrál jako křoví ve hře Cesta do Indie. Po půl roce se přihlásil na dramatickou školu Guilghall School of Speach v Londýně, kam se přestěhoval. První filmovou roli si zahrál v televizní inscenaci "Lipstick of your Collar" (1993), pak přišla role v černé komedii Mělký hrob "Shallow Grave" (1994). První průlom a opravdový úspěch nastal, když hrál hlavní roli ve filmu Trainspotting - poslední zastávka "Trainspotting" (1996). Po natočení filmu se hned oženil a narodilo se mu již druhé dítě. Dalším úspěchem byl film Kniha snů "The Pillow Book" (1996), kde zaujal anglické publikum ožehavou scénou, v níž se ukázal zcela nahý.

V roce 1997 poprvé spolupracoval s Hollywoodem, nicméně natočená romantická komedie s Cameron Diaz Extra život "Life Less Ordinary" nebyl příliš úspěšný.

Opět významný úspěch získává za roli Obi-Wana Kenobiho ve sci-fi filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" (1999), kde si zahrála Natalie Portman. Mimo své herecké schopnosti prokázal velmi dobré pěvecké nadání v romantickém muzikálu "Moulin Rouge", po boku Nicole Kidman. Stejný rok si zahrál velitele roty Johna Grimese ve válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen "Black Hawk Down", film s Joshem Hartnettem v hlavní roli. Po úspěšné první epizodě Star Wars se Ewan objevil také ve druhé epizodě Star Wars: Epizoda II - Klony útočí "Star Wars: Episode II - Attack of the Clones" a připravuje se na třetí pokračování "Star Wars: Episode III", které má být hotovo v roce 2005.
Filmografie:

2005 Star Wars: Episode III - generál Obi-Wan Kenobi
2003 Velká ryba /Big Fish/ - mladý Edward Bloom
2003 Borgia - Cesare Borgia
2003 Young Adam - Joe
2003 Kašlu na lásku /Down with Love/ - Catcher Block
2002 2002 MTV Movie Awards (TV) - sám sebe
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí /Star Wars: Episode II - Attack of the Clones/ - Obi-Wan Kenobi
2002 Nature (TV seriál) - sám sebe v epizodě:"The Polar Bears of Churchill with Ewan McGregor"
2002 Hollywood Greats (TV seriál) - sám sebe v epizodě:"Steve McQueen"
2001 Revealed with Jules Asner (TV seriál) - sám sebe
2001 Parkinson (TV seriál) - sám sebe
2001 The Night Club of Your Dreams: The Making of Moulin Rouge (TV) - sám sebe
2001 Černý jestřáb sestřelen /Black Hawk Down/ - Danny Grimes
2001 R2-D2: Beneath the Dome (TV) - sám sebe
2001 Moulin Rouge /Moulin Rouge!/ (zpěvák) - Christian
2000 Anno Domini
2000 Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto (video) - tulák
2000 Killing Priscilla (video) - sám sebe
2000 Welcome to Hollywood - sám sebe
2000 Nora (spoluproducent) - James Joyce
1999 Maska smrti /Eye of the Beholder/ - Stephen Wilson
1999 Makléř /Rogue Trader/ - Nick Leeson
1999 Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba /Star Wars: Episode I - The Phantom Menace/ - Obi-Wan Kenobi
1999 Comic Relief: The Record Breaker (TV) - sám sebe
1999 Historky z metra /Tube Tales/ (TV, režisér části "Bone")
1998 Desserts - Stroller
1998 Tichý hlas /Little Voice/ - Billy
1998 Sametová extáze /Velvet Goldmine/ - Curt Wild
1998 Hlídač mrtvých /Nightwatch/ - Martin
1997 Extra život /A Life Less Ordinary/ - Robert Lewis
1997 Polibek hada /The Serpent's Kiss/ - Meneer Chrome
1997 ER (TV seriál) - Duncan Stewart v epizodě:"The Long Way Around"
1996 Tales from the Crypt (TV seriál) - Ford v epizodě:"Cold War"
1996 Brassed Off - Andy
1996 Karaoke - mladý muž
1996 Emma /Emma/ - Frank Churchill
1996 Kniha snů /The Pillow Book/ - Jerome
1996 Trainspotting - poslední zastávka /Trainspotting/ - Mark 'Rent-boy' Renton
1995 Blue Juice - Dean Raymond
1995 Kavanagh QC (TV seriál) - David Armstrong v epizodě:"Nothing But The Truth"
1994 Doggin' Around (TV) - Tom Clayton
1994 Mělký hrob /Shallow Grave/ - Alex Law
1993 Being Human - Alvarez
1993 Family Style (TV) - Jimmy
1993 Scarlet & Black - Julien Sorel
1993 Lipstick on Your Collar (TV) - vojín Mick Hopper

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama